dissabte, 23 d’abril de 2016

Per Sant Jordi... una rosa


Avui que celebrem la festivitat de Sant Jordi, patró de Catalunya, ofereixo a les meves amigues i lectores del blog i als amics que celebren la seva onomàstica, una rosa.

El roser alpí (Rosa pendulina) a l'obaga d'Adraén.

Es tracta del roser alpí, que té una flor de color carmí molt intens i molt poques espines. La rosa de la foto, sobresurt d'una catifa de boixerola que cobria tot el sotabosc de la pineda de pi negra on arrelava.
És un petit arbust, que viu als matollars de neret i de boixerola, als boscos de pi negre i a les tarteres, a la part alta de l'estatge montà i a l'estatge subalpí dels Pirineus i Prepirineus, entre 900 i 2.400 m. Aquí podeu veure'n la distribució geogràfica als Pirineus.
És un gènere botànic de força complexitat a causa d'hibridacions i introgressions entre espècies properes. Històricament ha estat objecte de diferents revisions dutes a terme per Francesc Masclans (1961) i també per Carlos Vicioso (1964), que han anat ordenant la taxonomia del gènere. La revisió més recent és la de Flora Iberica, que podeu consultar aquí.   

[Text i foto: © Josep Nuet Badia]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu el teu comentari