dissabte, 4 de juny del 2016

Una excursió al Prat de Cadí


Avui he tingut la sort de poder acompanyar el meu amic i col·lega Valentí a preparar la darrera sortida de pràctiques del curs sobre Vegetació de Catalunya, que està donant en el Centre Excursionista de Catalunya.
Aquest curs està organitzat per l'Escola de Muntanya i l'Equip de Recerca Botànica del Centre Excursionista de Catalunya.

Prat de Cadí un indret sempre bonic i espectacular
[Foto: © Josep Nuet Badia]

Sortint del coll de Pallers, prop d'Estana, hem pujat fins a Prat de Cadí, en menys d'una hora, i hem continuat amunt fins a la tartera, sota la Roca Verda, per trobar el millor lloc on estudiar la vegetació calcària glareícola amb plantes típiques: Xatardia scabra, Aquilegia hirsutissima, Crepis pygmaea, Petasites paradoxus, Pritzelago alpina, etc.

La Roca de l'Ordiguer
[Foto: © Josep Nuet Badia]

La tartera de la base de la Roca Verda, amb unes clapes
 de dríade en els llocs amb una mica de terra superficial

[Foto: © Josep Nuet Badia]

Com que el dia no era bo, i es formaven ràpidament nuvolades hem anat una mica per feina.
De baixada de la tartera hem vist, molt ràpidament, la situació d'unes molleres i després el bosc de pi negre amb boix, de la solana. Ens hem aturat una mica a determinar una crucífera: Thlaspi caerulescens ssp. brachypetalum i, quan estàvem anotant altres plantes del marge del bosc, ha començat a pedregar.

Prat de Cadí amb un temps molt insegur
[Foto: © Josep Nuet Badia]

Durant la tornada, hem aprofitat per aturar-nos una micaa tocar de Prat de Cadí, per veure la pineda de pi negre amb flor de vent, que es típica dels terrenys calcaris. Un tros més avall, hem anotat les plantes principals de la pineda de pi negre amb neret, que arrela sobre gresos triàsics del Buntsandstein, és a dir, sobre terreny silici .

Lathyrus vernus a Prat de Cadí
[Foto: © Josep Nuet Badia]

Encara hem pogut fotografiar, mig pedregant, Lathyrus vernus ssp. vernus, una planta dels boscos caducifolis humits en terrenys calcaris. Aquí en podeu consultar la distribució als Països Catalans.
Per acabar, us deixo una fotografia d'un aigüat que queia a la vall de la Llosa, més amunt de Martinet.

Un aigüat sobre la vall de la Llosa, des d'Estana.
[Foto: © Josep Nuet Badia]

[Text i fotos: © Josep Nuet Badia]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu el teu comentari