dissabte, 9 de juliol del 2016

El 4t Curs de flora aranesa

Entre els dies 4 i 8 de juliol he tingut el gust de dirigir el curs d'estiu d'enguany, el 4t Curs de flora aranesa, que organitza l'Escola de Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya amb la col·laboració de l'Equip de Recerca Botànica Ramon Pujol i Alsina del mateix Centre Excursionista de Catalunya.

En un herbassar de megafòrbies prop del Portilhòn de Bossòst
[Foto: Josep Nuet Badia]


Treballant en un canal d'allaus sobre el prat de Piusseca
[Foto: Josep Nuet Badia]
Determinant plantes a l'ombra dels pins arrecerats del sol
[Foto: Josep Nuet Badia]
El curs està destinat als aficionats a la botànica i a la muntanya que volen fer un curs intensiu sota el guiatge d'un expert.
Ens allotgem en el xalet refugi Juli Soler i Santaló que el Centre Excursionista de Catalunya té a Salardú (Vall d'Aran).
Enguany el tema general del curs ha estat l'estudi dels diferents ambients dintre de cada hàbitat general.
S'han visitat intensament diferents punts: el Pletiu d'Esterri, al vessant pallarès del port de la Bonaigua; el bosc deth Portilhòn de Bossòst; els prats de Piusseca i uns canal d'allau, prop de la bassa d'Arres; l'Estanhet de Baish de Bacivèr i el camí d'Era Ribera a Moredo.

Buscant plantes en un prat a l'Estanhet de Baish de Bacivèr
[Foto: © Josep Nuet Badia]
Hi ha estones en què la concentració és màxima
[Foto: © Josep Nuet Badia]
El llarg del curs s'han pogut observar tres-centes quaranta plantes diferents, s'han anotat prop de set-centres citacions de plantes i s'han recol·lectat un centenar de plecs d'herbari, amb el preceptiu permís del Conselh Generau d'Aran per a fer recol·leccions vegetals amb finalitat científica. Un cop estudiats, aquests plecs seran donats a l'herbari de l'Institut Botànic de Barcelona (BC).
Tot plegat ha fet que hagi estat moltes hores dedicat a explicar, corregir i instruir els onze alumnes que s'han inscrit en el curs, amb un ritme lent i tranquil, que invita a observar. 
El curs és totalment pràctic i no té sessions teòriques. Quan cal explicar alguna cosa és sobre una pregunta o un tema que no es coneix suficientment. El fil conductor és el tema general i el que anem observant, el paisatge i les plantes que hi arrelen.

En el camí de Moredo
[Foto: © Josep Nuet Badia]
L'experiència ha estat molt positiva, perquè el grup, que ja coneixia, són unes persones encantadores, que creen un clima de companyonia envejable. El suport del personal del Xalet acaba d'arrodonir la bona marxa del curs.

[Text i fotos: © Josep Nuet Badia]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu el teu comentari