divendres, 18 de novembre del 2016

Presento un estudi sobre les fagedes de Matagalls a la IX Trobada d'Estudiosos del Montseny


En la IX Trobada d'Estudiosos del Montseny que organitza el la Xarxa de Parcs Naturals de les Diputacions de Barcelona i de Girona i l'Ajuntament de la Garriga, he tingut el gust de presentar un estudi sobre les fagedes del Montseny.

Cartell de la
 IX Trobada d'Estudiosos del Montseny 2016

La Trobada d'Estudiosos del Montseny es fa cada quatre anys en diferents localitats del Parc Natural del Montseny o bé de la rodalia. Aquest any ha s'ha celebrat al Teatre Principal de la Garriga. 

El Teatre Principal de la Garriga, abans del començament
de la sessió de tarda del 17 de novembre 2016 a
la IX Trobada d'Estudiosos del Montseny [Foto: © Josep Nuet Badia]

El programa inclou dues jornades de presentació de cinquanta-dues comunicacions científiques sobre diferents disciplines: vegetació, fauna, ecologia, climatologia, ús públic i educació ambiental, història i etnografia i gestió.
L'estudi que he presentat que porta per títol Les fagedes de Matagalls (Montseny, Catalunya). Descripció, fitodiversitat i caracterització fitosociològica, l'he confeccionat amb els amics Àngel M. Romo, botànic de l'Institut Botànic de Barcelona, Montserrat Salvà, biogeògrafa de la Universitat de Barcelona i Ferran Salvador, climatòleg i geomorfòleg de la Universitat de Barcelona, amb els quals formem l'Equip de Recerca Abies.
El treball, descriu i caracteritza fitosociològicament les fagedes del massís de Matagalls, que s'estén des de coll Formic fins a Sant Marçal i de Viladrau fins a Sant Bernat de Montseny. Podeu veure la presentació en aquest enllaç.
Del massís de Matagalls només hi havia publicats tres inventaris de les fagedes. Nosaltres, en aquest estudi n'aportem setanta-set més. Aquest estudi és paral·lel amb dos més sobre fagedes del Montseny: la dels turons de Vilarmau i la Tremoleda (2010) i les de la Calma (2014).
La comunicació va interessar sobretot els tècnics del Parc Natural, que un cop acabada la sessió de presentació, van estar parlant amb nosaltres i ens van manifestar el seu interès pel nostre estudi, que els pot ajudar en la planificació de les reserves naturals i en la sel·lecció dels espais millors a preservar.

[Text i fotos: © Josep Nuet Badia]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu el teu comentari