divendres, 26 de novembre del 2021

Presento amb el Dr. Àngel M. Romo (CSIC-AB) la revisió taxonòmica dels ginebrons dels cims del Montseny


En el marc de la X Trobada d'Estudiosos del Montseny, celebrada en dues jornades (24 i 25  de novembre), organitzada per la Diputació de Barcelona i la de Girona, a l'Espai Montseny de Viladrau, vaig presentar amb el Dr. Àngel M. Romo, científic titular del CSIC adscrit a l'Institut Botànic de Barcelonael resultat de l'estudi sobre la taxonomia dels ginebrons dels cims del Montseny.

Josep Nuet en un moment de la presentació
tal com es pot veure en el 
vídeo
[© XPN Diputació de Barcelona]

Aquest estudi conclou que els ginebrons dels cims del Montseny no pertanyen a Juniperus communis ssp. alpina (= ssp. nana), tal que sempre s'havia considerat sempre, sinó a Juniperus communis ssp. hemisphaerica.
Aquest estudi confirma la opinió del gimnospermòleg Joao do Amaral Franco —autor de les monografies sobre Juniperus a Flora Europaea i a Flora Iberica—, que en una revisió feta l'any 1968, afirmava que el ginebrons del Montseny i de bona part dels Pirineus, corresponien a Juniperus communis ssp. hemisphaerica.

Enguany la Trobada va ser emesa en directe (streaming) a través del canal de YouTube de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona i la podeu veure íntegra en aquest enllaç. La presentació del treball de recerca Consideració taxonòmica dels ginebrons dels cims del Montseny, s'inicia en el vídeo a l'hora d'emisió 1:51:34.

Un fotograma del vídeo de la presentació
tal com es pot veure en el 
vídeo
[© XPN Diputació de Barcelona]

[Text: Josep Nuet Badia; imatges: © XPN Diputació de Barcelona]


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu el teu comentari