dijous, 14 d’abril de 2016

Premi Columna 2015 del Centre Excursionista de Catalunya


La Junta Directiva del Centre Excursionista de Catalunya em va concedir, per unanimitat, el Premi Columna 2015. Aquest premi és la màxima distinció que el Centre Excursionista de Catalunya concedeix als seus associats o entitats per la seva dedicació continuada en la difusió, defensa i coneixement dels valors de l’excursionisme, la catalanitat i de tot el que el Centre representa.
El lliurament del premi es va fer en el transcurs de la festa del 139è aniversari de la fundació de l'entitat, que se celebrà el dijous 26 de novembre del 2015, a les 19 hores, a la Sala d’Actes del Centre Excursionista de Catalunya, al carrer del Paradís, 10 principal, de Barcelona.
L'acte l'obrí el president Josep Manuel Puente, que glossà l'efemèride que se celebrava i presentà Miquel Rafa, director de l’Àrea de Territori i Medi Ambient de la Fundació Catalunya-la Pedrera, que dissertà sobre el tema: «Els reptes medioambientals de la Catalunya independent».
Després, el president, va exposar els motius pels qual se'm premiava i em va fer entrega del trofeu.

El president del Centre, Josep Manuel Puente
m'entrega el Premi Columna 2015.
Mostro el Premi als assistents.

En el trofeu hi ha una placa on consta: «El Centre Excursionista / de Catalunya / en el 139è aniversari / al nostre consoci / JOSEP NUET BADIA / per la seva contribució a l'estudi / de la botànica i per la / publicació dels seus treballs i guies / 26 de novembre del 2016»
Després vaig tenir l'ocasió de donar les gràcies amb el parlament que teniu reproduït, a continuació: 

Benvolgut Josep Manuel Puente, president del nostre Centre, membres de la Junta Directiva, consocis i amics: 

Unes paraules d’agraïment 
En primer lloc us vull manifestar la meva alegria i satisfacció per aquest premi que generosament m’heu concedit. Agraïment especial que dedico a les persones que han fet la proposta i a la Junta que me l’ha concedit. Moltes gràcies. Us estic molt reconegut.
Com comprendreu, és molt gratificant rebre el màxim reconeixement —en aquest cas el Premi Columna, que dóna continuïtat a l’antiga medalla d’or del Centre— de la institució de la qual formes part des de l’any 1969 i a la qual has dedicat moltes hores dels millors anys de la vida.
M’ha fet molta il·lusió perquè no m’esperava res. La Junta Directiva ha valorat generosament la meva aportació a l’entitat. Us ho agraeixo molt. 

He fet un tram d’un camí llarg i fecund 
Si he pogut col·laborar en el Centre ha estat gràcies, inicialment, a dues persones: Francesc Masclans, ja que gràcies a les seves guies la meva afició per la natura es concretà per la botànica, i Agustí Badia, el meu avi matern, que n’era soci. Recordo que, quan anava a casa seva de molt jovenet, m’agradava mirar la col·lecció del Butlletí. Lògicament, quan em vaig fer soci d’un club em vaig fer soci del Centre.
En el Centre he fet molts amics, amb els quals he col·laborat i que, per a mi, han estat una font inesgotable d’intercanvi i d’amistat.
Estic orgullós d’haver estat deixeble de Ramon Pujol i Alsina, un home que sabia entusiasmar. Quan va morir, vam formar el Grup d’Estudis Botànics (1986), que portava el seu nom, amb els amics Hilari Sanz, Narcís Rucabado, ja finats, i Núria Arnan, sortosament entre nosaltres, per continuar el que ell feia amb el mateix esperit. I anys més tard, el vam transformar, juntament amb l’amic Valentí González, en l’actual Equip de Recerca Botànica Ramon Pujol i Alsina.
També ara vull recordar amb afecte i gratitud Josep Llaudó, Albert Jané, Josep Velázquez i Joaquim Bordons, dels equips de la revista Muntanya, amb els quals vaig col·laborar durant molts anys.
I, finalment, tres persones amb les quals he col·laborat i gaudit molt escrivint guies de muntanya: Lluís Willaert, Àngels Morell i la meva germana Eulàlia. Per a mi ha estat un autèntic plaer haver pogut treballar i gaudir amb totes tres.
Us haig de dir que em sento molt honorat d’haver participat en la llarga tradició del Centre, en l’estudi de la botànica i la confecció de guies de muntanya. 

El meu nord 
En aquest moment tan especial, si m’ho permeteu, us voldria dir quin ha estat el meu nord, en el Centre, i també fer una reivindicació.
En el meu camí en el Centre, el nord, o millor dit, els meus punts cardinals han estat:
— L’amor pel meu país, la meva pàtria, Catalunya; això m’ha fet dedicar a conèixer-la millor, gaudint-ne.
— Una afició definida en la qual treballar amb rigor i constància, independentment de l’èxit que tingués, comunicant el que sé a tothom a qui li interessi, sense fer grupets tancats.
— Bon humor. Adaptar-me als canvis i, davant dels problemes, no rondinar, buscar solucions, sentint-me lliure per a canviar quan el que feia no m’acabava de satisfer.
— No aferrar-me a càrrecs i evitar estructures innecessàries. Els grups de botànica no han tingut mai estructura orgànica. Els projectes que fem els proposem i els decidim o votem. És més aviat un grup obert d’amics, que gaudim de l’estudi de les plantes, sempre disposats a acollir el qui vol venir i ensenyar-li el que sabem.
He intentat, lliurement, fer el que pensava que podia fer, i sempre he trobat, en el Centre, un espai obert que m’ha permès tirar endavant uns projectes engrescadors per a mi i per als altres. 

Una reivindicació 
Finalment, la reivindicació. 
El Centre té per objectiu la pràctica continuada […] de l’excursionisme i l’acostament al medi natural i cultural de tots els ciutadans […], per a poder conèixer, estudiar, conservar i fins i tot reproduir […] tot el que la natura ofereix de notable […].
Els aficionats hem tingut i tenim encara un gran paper en el conreu de les ciències naturals i l’hem de potenciar més. Aquest crec que ha de ser un dels valors afegits que pot oferir el Centre.
Per la part que em correspon, l’any vinent celebrarem, si Déu vol, trenta anys ininterromputs d’activitat botànica al Centre i els deu primers anys de feina de l’Equip de Recerca Botànica Ramon Pujol i Alsina, amb la publicació d’una obra important: La flora de la vall de Saltèguet, en la qual hem treballat moltes persones durant uns quants anys.
Al llarg d’aquest any —i el vinent— duem a terme un projecte, que hem batejat amb el nom de FitoCAT, per a explorar els indrets botànicament menys coneguts de Catalunya i aportar les dades obtingudes al Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya, de la Universitat de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.
Puc afirmar que l’Equip de Recerca Botànica del Centre gaudeix d’un prestigi en l’àmbit científic professional català, pel seu treball modest, però seriós i constant, que s’ha forjat en les sessions setmanals, les sortides de treball de camp mensuals i als cursos que fem a l’Escola de Muntanya del Centre.
Aquesta és la nostra aportació, però cal que hi hagi més persones aficionades que s’impliquin i treballin en el camp de la botànica i d’altres especialitats naturalistes.
Reivindico, doncs, que les ciències naturals siguin més presents en els clubs com el nostre, perquè el coneixement de la natura a Catalunya encara és molt lluny del nivell dels països avançats. Animo tothom que hi pugui col·laborar a fer-ho. Per la nostra part anirem aportant, amb constància, el nostre gra de sorra.
Moltes gràcies.

El Premi Columna 2015.

Va ser una celebració molt agradable en la qual vaig estar acompanyat de molts amics que van omplir totalment la sala d'actes del Centre. Tot plegat em va fer molt feliç.
Ara a continuar treballant pel que m'agrada i estimo.

[Text: © Josep Nuet; fotos: © Gebran Jamal]